
Připravenou maltu pro omítání (viz sekce míchání) nanášíme na povrch, který je vyzrálý, pevný, soudržný, zbavený nečistot, volných kousků prachu a mastnoty. Před omítáním se doporučuje provést celoplošný nástřik (viz sekce příprava podkladu). Místa, kde se spojují materiálově rozdílné hmoty, např. cihla - kámen, cihla - beton, a místa vysekaných instalačních drážek, rohy otvorů apod. je potřeba vyztužit síťovinou - v ideálním případě perlinkou s oky 8 × 8 mm, kterou vkládáme nejlépe do 2/3 celkové tloušťky omítky.
V jednom pracovním cyklu je možné provést omítku o maximální tloušťce 20 mm. Pokud je potřeba nanést větší tloušťku omítky, provedeme to ve více pracovních operacích. Tzn. že maltu nanášíme v krátkém časovém intervalu na sebe tzv. čerstvé do čerstvé. Při nanášení větší vrstvy omítky obecně platí, že použití perlinky s oky 8 × 8 mm pomáhá snížit riziko tvorby smršťovacích trhlin.
Čerstvě provedenou omítku je potřeba chránit před nepříznivými vlivy prostředí - přímým deštěm, větrem nebo přímému slunečnímu záření. Plochy vnějších omítek doporučujeme zastínit a mírně vlhčit vodou minimálně tři dny po nanesení. Tato voda pomáhá k plnohodnotnému dozrání omítek.
Teplota vzduchu a omítaného podkladu nesmí během zpracování a tuhnutí klesnout pod +5 °C.
Doba zrání je dle zkušeností zhruba stanovena na 7 dnů/10 mm omítky.
Před provedením konečné povrchové úpravy omítky si musíme být jisti, že je dostatečně vyzrálá. Tímto předejdeme tvorbě nežádoucích trhlin na finální úpravě. Dále je potřeba dodržovat pokyny výrobce finální úpravy.
Z jednoho 25kg pytle Multibatu PLUS můžeme omítnout plochu 6 m2 při tloušťce omítky 15-20 mm.