Dům hokejisty Martina Škouly v Litoměřicích

 
Dům hokejisty Martina Škouly v Litoměřicích

Rodinné sídlo vítěze Stanleyova poháru z roku 2001 Martina Škouly z vnějšku připomíná pootočenou Rubikovu kostku. Projekt důmyslně využívá čtvercovou půdorysnou formu tak, že přízemí a patro posunuje o 45˚ kolem centrální osy. Usazení objektu na parcele zachovalo unikátní vyhlídky do celého Litoměřicka a umožnilo dokonale propojit interiér s exteriérem přímými vstupy.

 

Jasný koncept

Projekt vznikl na základě jasné představy investora, aby dům odpovídal životnímu stylu jeho uživatelů, jejich potřebám, radostem a nárokům a současně respektoval lokalitu. Martin Škoula kladl důraz na sportovní zázemí, na reprezentaci i na moderní technické vybavení rodinného sídla. Tvar domu, velkorysé vnitřní prostory, architektonická, materiálová a energetická koncepce vytvářejí souvislý celek. Konstrukce je kombinace monolitického betonu a svislých nosných stěn z pórobetonu, přičemž základy a stropy jsou z betonu, aby bylo možné rozvolnit dispozici. Cementy z Lafarge Cement, a.s.  byly použity do betonových monolitů, z nichž jsou sestavené stropy domu, i do podlahových mazanin.

Jednotlivé prostory pater jsou výhodně natočeny ke světovým stranám a propojeny se zahradou. Dům je maximálně odsazen od silnice, za ním se pozemek zvedl terasou, aby se maximálně rozšířily rovné plochy.

 

Dispoziční řešení budovy

Vstupní, polozapuštěné suterénní podlaží s halou tvoří křižovatku celé budovy, odkud se v ose zvedá centrální kruhový schodišťový prostor otevřený do horních pater. Betonové schodiště  vznikalo pomocí speciálního bednění na míru podle výkresů. Osvětlení zajišťuje jehlanovitý střešní světlík. Na halu přímo navazuje šatna sloužící k odkládání svršků a společenské prostory s barem a kuchyňkou, kterou propojuje s hlavní kuchyní v patře nákladní výtah. Kromě prostorné dvojgaráže je ve vstupním podlaží situován bazén s prosklenou střechou.  Bazénový prostor je komfortně vybaven vlastní sprchou, toaletou a čističkou vody. Nechybí ani výkonná klimatizace, která prostor temperuje a současně udržuje i nízkou vlhkost vzduchu. Prosklenou stěnu lze v létě otevřít do zahrady. V zadní části suterénu je umístěna zapuštěná rodinná tělocvična.

 

Privátní podlaží

První patro je určeno pro rodinný život. Zahrnuje hlavní kuchyň, jídelnu a obývací pokoj s otevřenou dispozicí. Díky jeho orientaci od východu na západ nabízí panoramatický výhled na okolí. Z obývacího pokoje lze přímo vstoupit na terasu, jejíž podlahu tvoří skleněné desky nad bazénem. Kuchyně je propojena se vstupní halou nákladním výtahem. Druhé podlaží představuje klidovou zónu, kde jsou umístěny ložnice, šatny a koupelny. Nejvyšší patro je uskočeno a obehnáno ochozem s vyhlídkou, na který lze vstoupit ze všech místností. Přesah střechy chrání ochoz před deštěm i sluncem.

 

Vytápění, chlazení a hospodářské zázemí

Topení je teplovodní plynové, kombinované s vytápěním podlah v přízemí a koupelnách a klasickými topnými panely s centrálním zdrojem přípravy užitkové vody. Větším problémem než dům vytopit je pravý opak - chlazení domu. Situaci částečně řeší vnitřní žaluzie, které zachytávají teplo. Druhým faktorem, který pomáhá vyrovnávat vnitřní teplotu budovy, je otevřené schodiště fungující jako spojovací ventilační prostor.

Vytápěcí soustava zahrnula solární jednotku umístěnou na střeše budovy, ohřátá voda putuje do sběrače v koupelně, odkud se rozvádí do bazénu, koupelen i topení. Systém úspory vody doplňuje sběr dešťové vody. Za domem jsou umístěny dvě velké sběrné nádoby, kde se shromažďují zásoby vody na zalévání, přebytky se využívají na toaletách ke splachování.

 

Údaje o stavbě:

Doba výstavby: 2002-2003

Projet: Ing. arch. Václav Protiva, Promokoncept, Litoměřice

Realizace: Podřipská stavební společnost, Roudnice nad Labem

Zastavěná plocha: 245 m2

Rozměry bazénu: bazén: 4 × 6 m

Pohled na dům z jihu